Šlehačková bábovka

Vyzkoušený recept na vynikající šlehačkovou bábovku. Pokud jste ji ještě nezkusili, pak neváhejte, protože bábovka se šlehačkou je prostě delikátní.

60 minut, 1 bábovka

Ingredience

  • 3 vejce
  • 250 g cukru krupice / krystal
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa na mramorování bábovky, pokud chceme

Postup

Nejprve oddělíme bílky a žloutky. Žloutky s polovinou množství cukru (125 g) vyšleháme a po chvilce zašleháme také smetanu, dokud nevznikne pěna.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a tuto směs přimícháme do vzniklé pěny.

Z oddělených bílků, špetky soli a druhé poloviny cukru (125 g) ušleháme sníh a po částech opatrně vmícháme do těsta.

Když máme vše hezky propojené a těsto tedy hotové, vymažeme bábovkovou formu olejem a vysypeme například strouhankou, hrubou moukou, nebo strouhaným kokosem. Pokud chceme udělat mramorovou bábovku, pak nalijeme do formy pouze polovinu těsta. Druhou polovinu smícháme s kakaem a nalijeme do formy na bílé těsto. Koncem vařečky nebo lžíci projedeme vlnitým pohybem dokola těstem, aby vzniklo mramorování.

Bábovku dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C zhruba na 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zdali se nelepí. Bábovku po vytažení vyklopíme, a když zchladne, můžeme posypat moučkovým cukrem.

Líbí se vám "Šlehačková bábovka"?



Komentáře