Vyzkoušený recept na vynikající šlehačkovou bábovku. Pokud jste ji ještě nezkusili, pak neváhejte, protože bábovka se šlehačkou je prostě delikátní.
60 minut, 1 bábovka
Ingredience
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice / krystal
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa na mramorování bábovky, pokud chceme
Postup
Nejprve oddělíme bílky a žloutky. Žloutky s polovinou množství cukru (125 g) vyšleháme a po chvilce zašleháme také smetanu, dokud nevznikne pěna.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a tuto směs přimícháme do vzniklé pěny.
Z oddělených bílků, špetky soli a druhé poloviny cukru (125 g) ušleháme sníh a po částech opatrně vmícháme do těsta.
Když máme vše hezky propojené a těsto tedy hotové, vymažeme bábovkovou formu olejem a vysypeme například strouhankou, hrubou moukou, nebo strouhaným kokosem. Pokud chceme udělat mramorovou bábovku, pak nalijeme do formy pouze polovinu těsta. Druhou polovinu smícháme s kakaem a nalijeme do formy na bílé těsto. Koncem vařečky nebo lžíci projedeme vlnitým pohybem dokola těstem, aby vzniklo mramorování.
Bábovku dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C zhruba na 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, zdali se nelepí. Bábovku po vytažení vyklopíme, a když zchladne, můžeme posypat moučkovým cukrem.