Vyzkoušený recept na zeleninový šopský salát s balkánským sýrem. Šopský se jmenuje podle obyvatel z okolí Sofie, nazývaných Šopové.
25 minut, 4 porce
Ingredience
- 2 červené papriky (nejlépe pečené)
- 1 zelená a 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 1 hrstka petrželové natě
- 4 rajčata
- 1 salátová okurka
- olivový olej
- ocet
- sůl
- 1 lžíce čubricy – bulharského koření
- 120 g balkánského sýra
Postup
Papriky nakrájíme na menší kousky, cibuli a nať petržele nakrájíme na drobno. Pokud použijeme pečené červené papriky, zbavíme je nejprve slupky.
Opláchnutá rajčata a oloupanou salátovou okurku nakrájíme na menší kousky, okurku například na půlměsíčky a přidáme do mísy k ostatní zelenině.
Vše společně důkladně, ale lehce promícháme, zakápneme olivovým olejem s kapkou octa, osolíme, okořeníme a nakonec přidáme rozdrobený, nebo nadrobno nakrájený balkánský sýr.