Jednoduchá a hlavně vynikající tvarohová buchta na plech z křehkého těsta. Zkuste tento recept, který zvládne opravdu každý.
50 minut, 1 plech
Ingredience
Těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 polévkové lžíce cukru moučka nebo krupice
- kůra z 1/2 citrónu
- 250 g tuku na pečení (Hera)
- 2 vejce (žloutky)
Tvarohová směs
- 500 g tvarohu (2 vaničky, ideálně tučný, nebo polotučný)
- 80 g cukru moučky nebo krupice
- 1 vanilkový cukr, nebo 1 vanilkový lusk
- kůra z 1/2 citrónu
- 1 vejce (žloutek) + 3 bílky
Celkem potřebujeme 3 vejce. 2 žloutky na těsto a 1 žloutek a 3 bílky na tvarohovou směs.
Postup
Důkladně opláchneme citrón a z jedné poloviny si nastrouháme kůru. Promícháme ji se všemi sypkými ingrediencemi a k sypké směsi přidáme tuk na pečení a dva oddělené žloutky.
Rukama vypracujeme kompaktní těsto, které se zpočátku může drobit, ale to vůbec nevadí. Z hotového těsta uděláme „bochník“, dáme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu do chladničky.
Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tvar plechu a dáme na něj. Není potřeba vymazávat, těsto je dost „mastné“.
Připravíme si tvarohovou směs. Tvaroh smícháme s oběma cukry, případně s vyškrábaným vnitřkem alespoň 1/4 vanilkového lusku. To uděláme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme a vnitřek vydlabeme špičkou nože. Přidáme nastrouhanou kůru z opláchnutého citrónu a žloutek. Vše promícháme a vytvoříme tvarohovou směs.
Ze všech tří oddělených bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do připravené tvarohové směsi. Hotovou tvarohovou směs naneseme rovnoměrně na těsto a uhladíme.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180° C a pečeme tak dlouho, dokud nejsou okraje do červeno-zlatavé barvy, což by s ohledem na troubu mělo trvat okolo 25 minut.