Vynikající vanilkové rohlíčky nemohou na Vánoce rozhodně chybět. Podle tohoto vyzkoušeného receptu se vám rohlíčky zaručeně povedou. Zkuste použít vanilkový lusk, stojí to za to.
50 minut, 1 plech
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- 1 vejce (žloutek)
- 50 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků
Postup
Vanilkové rohlíčky jsou snadné, pojďme na to. V míse smícháme hladkou mouku moučkový cukr a mleté oříšky (mohou být i mandle). Přidáme oddělený žloutek, plátek změklého másla a poctivě rukama vypracujeme těsto, které dáme na hodinu, lépe na dvě, odpočinout do chladu.
Z odleženého těsta bereme kousky, ze kterých děláme dlaněmi válečky a zahnuté pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech zaplněný rohlíčky dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 8 – 10 minut.
Hned po upečení vanilkové rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Pro ještě více vanilkovou chuť požijeme vanilkový lusk.
Jak si vanilkový lusk připravit?
Je to snadné. Vanilkový lusk podélně rozřízneme opatrně ostrým nožem napůl a jeho špičkou vyškrábneme vnitřní semínka vanilky a promícháme s moučkovým cukrem (vanilkový cukr už nemusíme použít).