Vyzkoušený recept na vánočního kubu s houbami a uzeným. Je známý také jako černý kuba, nebo jen houbový kuba. Na Vánoce čekat nemusíte, stačí houby!
60 minut, 4 porce
Ingredience
- 500 g krup (velké ječné kroupy)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- 2 hrsti hub (čerstvé, nebo sušené)
- 1 špetka kmínu
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 100 g uzené slaniny
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
Postup
Velké ječné kroupy propláchneme a uvaříme je pod poklicí (cca 25 minut) v osolené vodě tak akorát na skus. Uvařené kroupy odstavíme ze sporáku a po 5 minutách je scedíme a promícháme s trochou olivového oleje.
Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme je na pánev s rozehřátým máslem. Přidáme kmín a houby krátce pod poklicí podusíme zhruba 10 minut. Osolíme, opepříme promícháme a přidáme k uvařeným kroupám. Pokud bychom použili sušené houby, den předem je namočíme do mléka a pak scedíme.
Ná omaštěné pánvi, ve které jsme dělali houby, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme ji ke kroupám. Podle chuti můžeme krátce vyškvařit a přidat také slaninu na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný nebo nastrouhaný česnek, majoránku a vše lehce promícháme.
Zapékací mísu vymažeme sádlem, nebo máslem, nasypeme kroupy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 30 minut.