Vánoční kuba s houbami

Vyzkoušený recept na vánočního kubu s houbami a uzeným. Je známý také jako černý kuba, nebo jen houbový kuba. Na Vánoce čekat nemusíte, stačí houby!

60 minut, 4 porce

Ingredience

  • 500 g krup (velké ječné kroupy)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • 2 hrsti hub (čerstvé, nebo sušené)
  • 1 špetka kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 100 g uzené slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky

Postup

Velké ječné kroupy propláchneme a uvaříme je pod poklicí (cca 25 minut) v osolené vodě tak akorát na skus. Uvařené kroupy odstavíme ze sporáku a po 5 minutách je scedíme a promícháme s trochou olivového oleje.

Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme je na pánev s rozehřátým máslem. Přidáme kmín a houby krátce pod poklicí podusíme zhruba 10 minut. Osolíme, opepříme promícháme a přidáme k uvařeným kroupám. Pokud bychom použili sušené houby, den předem je namočíme do mléka a pak scedíme.

Ná omaštěné pánvi, ve které jsme dělali houby, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme ji ke kroupám. Podle chuti můžeme krátce vyškvařit a přidat také slaninu na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný nebo nastrouhaný česnek, majoránku a vše lehce promícháme.

Zapékací mísu vymažeme sádlem, nebo máslem, nasypeme kroupy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 30 minut.

Líbí se vám "Vánoční kuba s houbami"?



Komentáře