Velikonoční mazanec

Vyzkoušený recept na nejlepší velikonoční mazanec, na kterém si pochutnáte. Ten nesmí na Velikonoce chybět na žádném stole.

75 minut, 1 mazanec

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 22 g droždí (1 kostka)
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup

Nejprve připravíme kvásek tak, že droždí pokojové teploty rozdrobíme do misky, smícháme s 50 ml odstátého mléka, lžící mouky a cukru. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít.

Do mísy dáme zbývající mouku, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, zbývající cukr, včetně vanilkového, sůl a nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu a zbývající mléko. Vypracujeme těsto, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Z vykynutého těsta uděláme bochánek, dáme na plech vymazaný máslem, bochánek potřeme vodou a necháme ještě další hodinu odpočívat a kynout. Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a případně posypeme plátky mandlí.

Velikonoční mazanec pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C po dobu 15 minut. Potom teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 25 – 30 minut. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle do mazance, a pokud se těsto nelepí, je upečen.

Líbí se vám "Velikonoční mazanec"?



Komentáře