Vyzkoušený recept na nejlepší velikonoční mazanec, na kterém si pochutnáte. Ten nesmí na Velikonoce chybět na žádném stole.
75 minut, 1 mazanec
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru moučka
- 22 g droždí (1 kostka)
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 80 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
Postup
Nejprve připravíme kvásek tak, že droždí pokojové teploty rozdrobíme do misky, smícháme s 50 ml odstátého mléka, lžící mouky a cukru. Přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut vzejít.
Do mísy dáme zbývající mouku, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné vychladlé máslo, zbývající cukr, včetně vanilkového, sůl a nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu a zbývající mléko. Vypracujeme těsto, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Z vykynutého těsta uděláme bochánek, dáme na plech vymazaný máslem, bochánek potřeme vodou a necháme ještě další hodinu odpočívat a kynout. Pak mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a případně posypeme plátky mandlí.
Velikonoční mazanec pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C po dobu 15 minut. Potom teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 25 – 30 minut. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle do mazance, a pokud se těsto nelepí, je upečen.