Vyzkoušený základní recept na brambory se šlehačkou zapečené v troubě. Podle chuti již můžete přidat sýr, koření i nějakou zeleninu.
70 minut, 2 – 4 porce
Ingredience
- 600 g brambor (varný typ A, případně B)
- 250 ml smetany ke šlehání (31 % tuku a více)
- sůl
- pepř
- bylinky podle chuti
- tvrdý sýr na posypání
Postup
Brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na plátky a síle okolo 2 mm.
Smetanu ke šlehání dáme do většího hrnce a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud se její objem nezmění zhruba na polovinu. Následně osolíme, opepříme, zamícháme a odstavíme ze sporáku.
Na plátky nakrájené brambory dáme do hrnce se zredukovanou smetanou, promícháme, aby byly všechny od smetany, a dáme je se vším všudy do zapékací mísy.
Brambory se šlehačkou pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 40 – 50 minut tak, aby byly měkké. Před vytažením brambor (10 minut) je můžeme ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.