Vyzkoušený recept na zapečený květák se šunkou a sýrem, případně i se slaninou. Květák podáváme samotný, nebo s vařenými bramborami.
35 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 květák
- 1 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 150 g šunky v celku
- 150 g tvrdého sýru
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
Květák opláchneme, rozdělíme na větší růžičky, povaříme ve vodě nebo v páře zhruba 7 – 8 minut, vytáhneme z vody a necháme vychladnout. Větší růžičky ještě rozebereme, nebo pokrájíme a dáme do mísy.
Na troše oleje osmahneme cibuli a opražíme slaninu pokrájenou na menší kostičky. Odstavíme z plotny a než trochu vychladne, nakrájíme na kostičky také šunku, tvrdý sýr nastrouháme na hrubo a vše přidáme do mísy ke květáku. Osolíme, opepříme a vše zlehka, ale poctivě promícháme.
Vymažeme zapékací mísu, dáme do ní připravenou směs květáku a zalijeme rozšlehanými vejci. Dáme zapékat do předehřáté trouby na 170 °C. Po 5 minutách zapékání zalijeme smetanou a zapékáme dalších zhruba 20 minut.