Vyzkoušený recept na vynikající babiččiny zázvorky z čerstvého zázvoru, které potěší nejen na Vánoce, ale třeba jen tak k dobrému vínu nebo čaji.
45 minut, zhruba 30 kusů
Ingredience
- 10 g čerstvého zázvoru
- 2 žloutky
- 1 špetka soli
- 180 g cukru moučky
- 30 g hladké mouky
Postup
Kořen zázvoru očistíme, nastrouháme najemno a vymačkáme z něj přebytečnou šťávu, kterou dáme stranou.
Zázvor, žloutky, sůl a polovinu množství cukru promícháme a utřeme spolu do husté pěny. Buď ručně, nebo šlehačem. Tuto směs zakryjeme a necháme přes noc odležet.
Do odležené směsi přidáme zbývající polovinu množství cukru, hladkou mouku a na vále důkladně vypracujeme hladké zázvorové těsto, které vyválíme na plát o tloušťce zhruba 3 mm. Z plátu vykrajujeme formičkami tvary dle libosti a skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C po dobu 10 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout a můžeme se do nich hned pustit.