Vyzkoušený recept na nejlepší žemlovku s jablky a tvarohem. Někdo žemlovku zbožňuje, jiný zase ne. Tato žemlovka je ale opravdu skvělá!
50 minut, 4 porce
Ingredience
- 600 g bílého pečiva – žemlí (skvělá je vánočka, ale rohlíky také postačí)
- 3 vejce
- 700 ml mléka
- 600 g jablek
- 1/2 citronu
- 1 hrst rozinek
- 150 g cukru krupice
- 1 rovná lžíce skořice
- 150 g másla
Postup
Vánočku, rohlíky, nebo třeba veku ideálně gumovější nakrájíme na plátky o tloušťce zhruba 2 cm, naskládáme do mísy a zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem.
Jablka okrouháme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo nakrájíme na tenké plátky. Případně můžeme udělat půl napůl a zakapeme šťávou z citronu.
Připravíme si pekáč, který vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pokud je pekáček menší, počítáme se třemi vrstvami žemlí, v opačném případě dvě budou akorát. Dno vyskládáme polovinou množství žemlí, na ně dáme vrstvu nakrájených nebo nastrouhaných jablek, posypeme rozinkami spařenými vařící vodou přes cedník a na závěr cukrem smíchaným se skořicí. Na tuto vrstvu pak naskládáme druhou polovinu žemlí.
Na vrch dáme kousky másla a dáme žemlovku s jablky péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu zhruba 40 minut.